Yaygın Vinç Bakım Hataları ve Bunlardan Nasıl Kaçınılır?

Vinçler, imalat sanayi, inşaat ve hatta lojistik gibi birçok farklı iş türünün önemli bir parçasıdır. Türkiye’de 7 haneli sayılara ulaştığı tahmin edilen vinç pazarı çok büyük ve bu da bu elektrikli aletin ne kadar gerekli olduğunu gösteriyor.

Vinç, iş operasyonlarının akışını sürdürmede çok önemli olduğu için, çalışanlar vinçlerine bakmalı ve yıl boyunca çalışır durumda olmalarını sağlamak için doğru prosedürleri izlemelidir.

Bazı vinçler ne kadar büyük olursa olsun, kaldırabilecekleri yüklerin boyutlarından bahsetmiyorum bile, bir arıza veya bir parçanın kırılması sadece işçiler için değil, aynı zamanda halk için de felaketle sonuçlanabilir ve tehlikeli olabilir.

Çalışanların ve şantiye yöneticilerinin vinçlerinin en iyi durumda olduğundan emin olmak için kaçınmaları gereken birçok vinç bakım hatası vardır. Bu hatalardan bazılarına ve onu en iyi durumda tutmak için yapmanız gerekenlere bir göz atmak için okumaya devam edin.

Ön İncelemeyi Atlamak

Bir vinci çalıştırmadan önce, onu kullananların her şeyin çalıştığından emin olmak için makineyi kapsamlı bir şekilde incelemeleri çok önemlidir.

Yaygın bir hata, vinç kısa sürede çok kullanılıyorsa, birçok işçinin, dün çalışıyorsa bugün çalışması gerektiği zihniyetiyle muayeneyi ihmal etmesidir.

Bu tehlikeli bir bakım alışkanlığıdır. Muayeneleri atlamak, aşınma, yıpranma ve arıza belirtilerini görmeyi zorlaştırabilir. Vinçler bir iş gününde çok fazla baskıya maruz kalır, bu nedenle bir şeyin kırılması veya hasar görmesi kolaydır.

Her kullanmak üzere olduğunuzda makineyi kontrol ederek vinç bakım rutinine girin.

Fren sistemi ve içindeki kablolar gibi vincin temel bileşenlerini kontrol etmelisiniz. Kancaları, mandalları ve kabloları kontrol edin ve işlevselliği açısından önemli görünen diğer her şeye bakın.

Vinci Aşırı Yüklemek

Vincin aşırı yüklenmesinden kaynaklanan hasar, en yaygın vinç sorunlarından biridir. Bir vince çok fazla ağırlık bindirmek, şantiyelerdeki kazaların önde gelen nedenidir. Kazalardan kaçınılsa bile, çok fazla ağırlık makineye zarar verebilir.

Kaldırmaya çalıştığınız yük vinç için çok ağırsa ve kapasitesinin üzerindeyse, vincin düşme ve tüm makinenin devrilme olasılığı yüksektir. Vinçlere kaldırma gücünü vermek için kullanılan mekanizmalar olan motorlarda da hasar meydana gelebilir ve vincin içindeki kablolar da kopabilir.

Vinçte ani veya bariz bir hasar olmasa bile sürekli aşırı yükleme, zaman içinde strese neden olabilir ve bu da vincinizin etkinliğini azaltabilir.

Her makinenin kapasitesinin farkında olduğunuzdan emin olun ve her zaman yaptığınız iş için uygun boyutta bir vinç seçin. Belirli bir iş için ısmarlama bir vince ihtiyacınız varsa, spesifikasyonlarınızı karşılayan köprü vinçleri oluşturabiliriz.

Kötü Hava Koşullarında Çalışmak

Kimse hava kötü diye ilerlemeyi durdurmak zorunda kalmaktan hoşlanmaz. Yine de, vincinizin sağlığı için, hava koşulları kötüleştiğinde onu kullanmaktan kaçınmak en iyisi olabilir.

Yağmur gibi şeyler vincin belirli parçalarının paslanmasına neden olabilir ve bu olduğunda bu bileşenler daha kırılgan hale gelir ve kırılma olasılığı yüksektir.

Olumsuz hava koşullarında çalışmak makinenizin sağlığı için iyi olmadığı gibi ekibiniz için de tehlikeli olabilir ve ne pahasına olursa olsun kaçınılabilir.

Yoğun duman veya buhar nedeniyle zayıf görüş, vinci kontrol etmeyi çok daha zorlaştırabilir, bu da size veya makineye zarar verebilecek kazaları daha olası hale getirir.

Programa uymak için kötü koşulların üstesinden gelmek cazip gelse de, ekibinizin ve vincinizin iyiliği için en iyisi aletleri indirmektir.

Tekerlekleri Değiştirmemek

Vinçler mobil makinelerdir, yani bu ağır ekipmanı taşımak için kullanılan tekerleklere özellikle dikkat etmeniz gerekir.

Bir vincin kaldırabileceği ağır yükler nedeniyle bu tekerleklere çok fazla baskı uygulanır.  

Bu nedenle, aşınmadıklarından emin olmak için tekerlekleri düzenli olarak kontrol etmeniz ve dişler yeterince derin olmadığında tekerlekleri değiştirmeniz gerekir .

Aşınmış, pürüzsüz bir tekerlek, çok fazla tutamak olmadığı anlamına gelir, bu da vincin dengesini azaltır ve dolayısıyla çalıştırmayı daha tehlikeli hale getirir.

Kancayı Kontrol Etmemek

Bir vincin kancası, çeşitli yükleri kendisine sabitlemek için kullanıldığı için, vincin en kritik parçasıdır.

Kullanmadan önce, kancanın sağlam olup olmadığını kontrol etmelisiniz. Dolu olduğunu ve kırılmaya eğilimli olduğunu gösterebilecek bükülmeler ve çatlaklar gibi şeylere dikkat edin.

Kaldırmaya çalıştığınız yüke hangi vinç kancasının en uygun olduğunu da dikkate almaya değer. Yanlış olanı kullanmak da vincinize zarar verebilir.

Vincinizin en iyi şekilde çalışmasına yardımcı olmak için ısmarlama kancalar ve özel olarak tasarlanmış vinçler oluşturabiliriz.

Bu Vinç Bakım Hatalarından Kaçının

İşçilerin vinçlerine bakarken yapabilecekleri pek çok yaygın hata vardır. Ekipmanınıza saygı duymanız ve uzun ömürlü olmasını sağlamak için elinizden geleni yapmanız önemlidir.

İyi bakılan bir vincin kullanımı daha güvenli ve daha uzun süre etkili olacaktır. Karşılaştığınızda kontrol etmeyi ve vinç hasarını onarmayı alışkanlık haline getirmelisiniz.

Vinçler uzman bir ekipmandır ve bu şekilde ele alınmalıdır. Bakımla ilgili olarak tam olarak ne yaptığınızı bilmeniz her zaman akıllıca olacaktır.

Artık en yaygın vinç bakım hatalarını biliyorsunuz. Vincinizi iyi durumda tutmanıza yardımcı olabilmemiz için vinç onarım hizmetlerimize göz attığınızdan emin olun .

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir